“Γυναίκες στις Βιοϊατρικές Επιστήμες” στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022

Έχουμε τη χαρά να οργανώσουμε την εκδήλωση (ημερίδα) «Γυναίκες στις Βιοϊατρικές Επιστήμες» ή “Women in Biomedical Sciences (WIBS)” στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022.

Η εκδήλωση απευθύνεται στη γενιά των μελλοντικών Ελληνίδων Βιοεπιστημόνων. Σκοπός της διοργάνωσης είναι, με τη συμμετοχή διακεκριμένων γυναικών επιστημόνων, να εμπνεύσουμε και να καθοδηγήσουμε νέες γυναίκες (μαθήτριες και φοιτήτριες) ώστε να προσανατολιστούν  σε σπουδές ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον κλάδο των βιοϊατρικών επιστημών και στοχευμένα να οικοδομήσουν μια επιτυχημένη καριέρα στον ερευνητικό, ακαδημαϊκό ή/και επιχειρηματικό τομέα.

Η Ημερίδα WIBS  αφορά στα κορίτσια και στις νεαρές γυναίκες που είτε φοιτούν ακόμα  στο Γυμνάσιο ή Λύκειο, είτε σπουδάζουν κάποιο σχετικό γνωστικό αντικείμενο σε Πανεπιστήμιο της χώρας μας ή του εξωτερικού, και θέλουν να έρθουν σε άμεση επαφή με Ελληνίδες οι οποίες ασχολούνται ενεργά με τις Βιοϊατρικές Επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καταξιωμένες Βιοεπιστήμονες θα αναφερθούν σε προσωπικές τους εμπειρίες, στα εμπόδια που συνάντησαν, καθώς και στα αναγκαία εφόδια που συμβάλουν στη διαρκή και επιτυχή εξέλιξή τους. Στο πλαίσιο δημιουργίας μιας δυναμικής επαφής, η εκδήλωση αυτή έχει στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα στις μαθήτριες/φοιτήτριες να συνομιλήσουν με ερευνήτριες από ποικίλες βιοϊατρικές επιστήμες (speedmentoring) και να συζευχτούν με μία μέντορα (mentor matching), η οποία θα αναλάβει να τις καθοδηγήσει και να τις βοηθήσει κατά τη διάρκεια της ερευνητικής και επιστημονικής τους αναζήτησης, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Ανάμεσα στις επιβεβαιωμένες ομιλήτριες είναι η Ελισάβετ Τζόνσον(Πρύτανης στην Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου), η Δήμητρα Μάγκουρα (Ερευνήτρια Α’ – Αν. Διευθύντρια του Κέντρου Βασικής Έρευνας, ΙΙΒΕΑΑ), η Κάτια Κάραλη (Chief Exec. Director, Regeneron Pharmaceuticals, USA), η Κατερίνα Αντωνίου (Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πρώην Πρόεδρος ΕΟΦ), η Θέμις Aλισσάφη (Βραβευθείσα ERC, Επ. Καθηγήτρια Βιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, ΙΙΒΕΑΑ), και η Παρασκευή Παπαδοπούλου, (Καθηγήτρια και Επικεφαλής του τμήματος Επιστημών και Μαθηματικών και του Προγράμματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος), ενώ οι επιβεβαιωμένες μέντορες είναι περισσότερες από τριάντα!

Η συμμετοχή στην ημερίδα WIBS θα γίνεται με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGyKTPYRwd3t6eHKsGIqKKFc02CDbhqm_D-za5hcD7hTuaHA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0). Επίσης, θα θέλαμε ιδανικά  να παρέχουμε τη δυνατότητα σε όσες κοπέλες επιθυμούν να διεκδικήσουν υποτροφία για τα έξοδα ταξιδιού εντός Ελλάδας (π.χ. οδοιπορικά και διαμονή), η οποία θα απονεμηθεί βάσει κριτηρίων που αφορούν τόσο στις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους (βαθμολογία και επιτεύγματα) όσο και στο κίνητρό τους τους να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη διοργάνωση (που θα περιγράφονται σε μία παράγραφο). Ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα θα δοθεί στα απομακρυσμένα και ακριτικά μέρη της Ελλάδας, όπου είναι δυσκολότερο για τις μαθήτριες και φοιτήτριες να έρθουν σε επαφή με την έρευνα και την επιστήμη. Η ημερίδα έχει στόχο να γεφυρώσει αυτό το κενό και να προσφέρει στις νεαρές αυτές γυναίκες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο των βιοϊατρικών επιστημών (ανθρώπινο δυναμικό & ερευνητικά ιδρύματα). Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για υποτροφία  στην αίτηση είναι ανοιχτή μέχρι τις 18 Μαϊου.

Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί δια ζώσης στο ΙΙΒΕΑΑ στις 18 Ιουνίου 2022 αλλά πιθανά και  με υβριδικό χαρακτήρα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη επαφή με τις μέντορες και θα  υπάρχει ταυτόχρονο live-streaming των ομιλιών για τις μαθήτριες/φοιτήτριες που αδυνατούν να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ατζέντα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα. 

Η δυνατότητα διαρκούς καθοδήγησης (mentoring) των νεαρών γυναικών, το άριστο επίπεδο συμμετεχουσών βιοεπιστημόνων με διεθνούς εμβέλειας έργο και δραστηριότητα, καθώς και η κάλυψη ευρέος φάσματος βιοϊατρικών επιστημών, προσδίδουν στο WIBS έναν πρωτοποριακό χαρακτήρα, και αναμένουμε ότι θα έχει μεγάλη απήχηση στις νεαρές γυναίκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρακαλούμε θερμά να προωθήσετε το παρόν σε δυνητικά ενδιαφερόμενα μέλη στον οργανισμό σας προκείμενου να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες νεαρές γυναίκες και ακολουθείστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συνεχείς ενημερώσεις! Το τελικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα αναρτηθεί στις αρχές Ιουνίου.

Facebook: https://www.facebook.com/Women-in-Biomedical-Sciences-2022-101813165771181

Instagram: https://instagram.com/wibs2022_gr?utm_medium=copy_link

Twitter: https://twitter.com/wibs2022

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/women-in-biosciences-2022

Παρακαλώ να στείλετε email στο wibs2022@gmail.com για περαιτέρω πληροφορίες/διευκρινίσεις ή δωρέες. 


Με εκτίμηση,

Η Οργανωτική Επιτροπή WIBS

Αλεξία Πολυσίδη, PhD, ΙΒΕΑΑ (Πρόεδρος)

Βασιλική Λαμπροπούλου, PhD, ΕΚΠΑ, ΙΙΒΕΑΑ

Θέμις Αλισσάφη, PhD, ΕΚΠΑ, IIBEAA

Παρασκευή Παπαδοπούλου, PhD, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος

Στέλλα Αποστολάκη, PhD, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος