• BAW 2023: Εβδομάδα ενημέρωσης για τον εγκέφαλο – Μεθώνη
 • 1ο Summer School Νευροανατομίας: ” Ο ανθρώπινος εγκέφαλος στον χώρο: Η Νευροανατομία από την έρευνα στην κλινική πράξη”

  To 1ο Summer School Νευροανατομίας με τίτλο: ” Ο ανθρώπινος εγκέφαλος στον χώρο: Η Νευροανατομία από την έρευνα στην κλινική πράξη”, διοργανώνεται, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, στο πλαίσιο της τάξης της Νευροανατομίας, της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  Το 1ο Summer School  Νευροανατομίας θα λάβει χώρα από 17/07/2023 έως και 24/07/2023 και θα αφορά φοιτητές και αποφοίτους Ιατρικής Σχολής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να  έχουν περάσει το μάθημα της Νευροανατομίας και της Φυσιολογίας του Νευρικού Συστήματος.

  Το πρόγραμμα του θερινού σχολείου (summer school) δομείται σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει διαλέξεις καθηγητών και επιστημόνων, συμμετοχή σε εργαστηριακές/φροντιστηριακές ασκήσεις και κλινική εκπαίδευση. Με βασικό άξονα τη Νευροανατομία, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις, να ασκηθούν σε εργαστήρια και να αποκτήσουν κλινικές δεξιότητες, παρακολουθώντας περιστατικά και εξετάζοντας νευρολογικούς και νευροχειρουργικούς ασθενείς.  Το δεύτερο σκέλος θα αφορά συναντήσεις μεταξύ των εκπαιδευτών και των συμμετεχόντων σε εξωτερικούς χώρους, με στόχο την ανάπτυξη διαδραστικού εποικοδομητικού διαλόγου γύρω από ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

  Η φόρμα δήλωσης συμμετοχής παραμένει ανοιχτή έως και 31/03/2023.
  https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeE9QAv4BrR3u…/viewform

  1_20230222_172448_0000.png
 • Οι Neuroholics διοργανώνουν  ημερίδα ενημέρωσης για τις Νευροεπιστήμες με θέμα: “Εγκέφαλος και Υπολογιστής, πιο κοντά από ποτέ”

  Οι Neuroholics διοργανώνουν την πρώτη τους ημερίδα ενημέρωσης μαθητών λυκείου και του ευρύτερου κοινού για τις Νευροεπιστήμες με θέμα:. Οι Neuroholics είναι μία φοιτητική ομάδα από το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις
  Νευροεπιστήμες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η εκδήλωση τους θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της εβδομάδας ενημέρωσης του κοινού για τον εγκέφαλο (Brain Awareness Week 2023).

  Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαρτίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου στις 15:00-18:00.

  Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στο παρακάτω email: infoneuroholics@gmail.com

  Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

 • Επιστημονικό σεμινάριο με τίτλο “Ψηφιακές εφαρμογές και εγκέφαλος”

  Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Athens International master’s Programme in Neurosciences” διοργανώνει επιστημονικό σεμινάριο με τίτλο “Ψηφιακές εφαρμογές και εγκέφαλος

  Ο ομιλητής είναι ο κ Κώστας Καρπούζης, Επίκουρος καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

  Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, 2022, στις 13:00, στον Τομέα Φυσιολογίας Ζώων & Ανθρώπου και στην Αίθουσα «Πέτρος Βλάχος», Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι Ελληνικά.

  Παρακαλώ να προβάλετε το σεμινάριο και να ενημερώσετε σχετικά προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της ομάδας σας

  Παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο για να συνδεθείτε:

  Meeting link:

  https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=m79627e988c5c8f1d478b4c240f1c16de

  Meeting number: 2732 211 6545, Meeting password: 8FkhsZVg4b3

 • Θέση υποψήφιου διδάκτορα – Εργαστήριο Συστημικών Νευροεπιστημών – ΙΜΒΒ/ΙΤΕ

  Θέμα: Πλήρωση μίας (1) θέσης έκτακτου προσωπικού – Διδακτορικός/ή Ερευνητής/τρια – στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «From population representations to perception and action. A closed loop framework to study object recognition in mice» με κωδικό 4049 (Ακρωνύμιο: INSIGHT) στο πλαίσιο της Δράσης «2ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών» – Εργαστήριο Δρ. Φρουδάκη

  Βασικό συστατικό της νοημοσύνης είναι η ικανότητά μας να εξάγουμε χρήσιμες πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο μέσω των αισθητηριακών μας παρατηρήσεων. Η αναγνώριση αντικειμένων είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα στην οπτική αντίληψη: στην καθημερινότητά μας εξαρτόμαστε από την ικανότητά μας να εντοπίζουμε αντικείμενα στο περιβάλλον μας και ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να το επιτυγχάνει αβίαστα σε κλάσματα δευτερολέπτου, παρά την τεράστια διακύμανση της αισθητηριακής πληροφορίας που φτάνει στον αμφιβληστροειδή μας. Μία ακριβής περιγραφή του αλγορίθμου που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να κάνει αυτό το πολύπλοκο θα αποτελέσει μια θεμελιώδη κατάκτηση των νευροεπιστημών, αλλά για να κατανοήσουμε την οπτική επεξεργασία με ηθολογική προσέγγιση, θα πρέπει να καταλάβουμε πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά. Παρά την εκτενή έρευνα τις τελευταίες δεκαετίες, απέχουμε ακόμη πολύ από το να έχουμε πλήρη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος δημιουργεί ξεκάθαρες, αμετάβλητες σε μετασχηματισμούς αναπαραστάσεις αντικειμένων στο επίπεδο της αντίληψης/όρασης, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν τη συμπεριφορά. Πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνικές απεικόνισης και η μαζικής συμπεριφορικής εκπαίδευσης μυών που αναπτύξαμε, μας επιτρέπει να μελετήσουμε πώς τα αντικείμενα αναπαρίστανται στη δραστηριότητα μεγάλων πληθυσμών νευρώνων στις διάφορε περιοχές της οπτικής ιεραρχίας και να συσχετίσουμε αυτές τις αναπαραστάσεις με τη συμπεριφορά του ζώου. Επιδιώκουμε να κατανοήσουμε τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται από τον οπτικό φλοιό των μυών για να εξαγάγουμε συναφή χαρακτηριστικά από πολύπλοκα περιβάλλοντα και να καθοδηγήσουμε τις φυσικές συμπεριφορές. Ξεκινώντας με συμπεριφορές που είναι συναφή με το φυσικό περιβάλλον των μυών, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε αυτές τις λανθάνουσες αιτίες, να ανακαλύψουμε πώς αντιπροσωπεύονται στο οπτικό σύστημα του εγκεφαλικού φλοιού των μυών και πώς με τη σειρά τους αυτές οι αναπαραστάσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ζώων.

  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες ή Επιστήμες Ζωής

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Καταγραφή και ανάλυση νευρωνικής δραστηριότητας μυών κατά τη διάρκεια συμπεριφορικών πειραμάτων διάκρισης ερεθισμάτων

  ΔΙΑΡΚΕΙΑ (μήνες): 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης βάσει αναγκών του προγράμματος

  ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ MScpage7image40431392

  https://www.imbb.forth.gr/jobs/10102022_ELD-0402.pdf