• Παρουσίαση βιβλίου Ηλία Κούβελα 13 Μαρτίου, ώρα 19.30, IANOS

    Στις 13 Μαρτίου και ώρα 19.30 στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) θα γίνει η προυσίαση του βιβλίου του Ηλία Κούβελα, Ομότιμου Καθηγητή Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών,  με τίτλο “Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια του εγκεφάλου και του νου” που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.  Ομιλητές θα είναι η Ειρήνη Σκαλιώρα, ο Σπύρος Μητροσύλης και ο Δημοσθένης Αγραφιώτης.  

    Το βιβλίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό και προβλέπεται να υπάρξει συζήτηση με τους ακροατές. 

  • «Γονίδια, εγκέφαλος και τεχνητή νοημοσύνη: Αλληλοεπιδράσεις και προοπτικές»

    Την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, στις 18:00 στην Αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Γονίδια, εγκέφαλος και τεχνητή νοημοσύνη: Αλληλοεπιδράσεις και προοπτικές». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο, μια διεθνή εκστρατεία με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις νευροεπιστήμες και τα οφέλη της έρευνας του εγκεφάλου.

    Την εκδήλωση διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (ΕΕΝ) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκέφαλος και Νους» (ΠΜΣ Ε&Ν), το Εργαστήριο Νευροψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ-ΠΚ). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ) και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης.

  • Εκδήλωση κοινού “Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο”

    Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο

    Στα πλαίσια της διεθνούς Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο (Brain Awareness Week) το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Διεθνές Κέντρο Για Τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, διοργανώνουν την εκδήλωση κοινού “Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο” στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στα Ιωάννινα, στις 22 και 23 Μαρτίου 2025, σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική, τη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής, της Ακαδημίας Νευροεπιστημών και του Ελληνικού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

    • Προβολή ταινιών για τον εγκέφαλο στο Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο, που παρουσιάζουν εντυπωσιακές εικόνες του εγκεφάλου από πραγματικά ερευνητικά ευρήματα και με απλό αλλά συναρπαστικό τρόπο καταφέρνουν να μυήσουν τους θεατές στις βασικές αρχές των νευροεπιστημών.
    • Παρουσίαση υλικού από διάφορους τομείς των νευροεπιστημών, με παράλληλη δυνατότητα διαδραστικής εκπαίδευσης – εξοικείωσης πάνω σε μοντέλα ανθρώπινου εγκεφάλου και μικροσκόπηση νευρώνων.
    • Διαδραστικές συζητήσεις πάνω σε διάφορα θέματα νευροεπιστημών προσαρμοσμένες για το ευρύ κοινό.
    • Παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο: «Η Τέχνη του Πειράματος: Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο μέσα από παιδικές δημιουργίες» με αντικείμενο την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα. Μια διαδραστική έκθεση που αναδεικνύει την ερευνητική μεθοδολογία,  τα στάδια του πειράματος και τις ανώνυμες απαντήσεις και ζωγραφιές παιδιών. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα “Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο: Στα μονοπάτια της πρωτοτυπίας και της δημιουργικότητας”, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 8 και 11 Μαρτίου 2024. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με τους συντελεστές του πειράματος, να εξερευνήσει τον πολύπλοκο μα συναρπαστικό κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου και αν επιθυμεί, να δοκιμάσει το ίδιο το πείραμα. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μια ανοιχτή συζήτηση που θα ενώσει νευροεπιστήμονες, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, πληροφορικούς, καθηγητές, φοιτητές και όλους τους συμμετέχοντες σε έναν γόνιμο διάλογο για την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα.

    o   Μπορεί να υπάρξει δημιουργικότητα χωρίς την αναζήτηση της πρωτοτυπίας;

    o   Μπορεί η υπερβολική αναζήτηση καινοτομίας να εμποδίσει τη δημιουργικότητα ή υπάρχει πάντα αξία στην εξερεύνηση του αγνώστου;

    o   Είναι ο εγκέφαλός μας «εθισμένος» στην καινοτομία ή προτιμά την ασφάλεια του γνώριμου;

    Η είσοδος είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται προεγγραφή στη σελίδα: https://www.exploringthebrain.gr/.

    Η ομάδα μας, έχοντας διοργανώσει παρόμοιες εκδηλώσεις στο παρελθόν, έχει στόχο να παρουσιάσει με τρόπο απλό και κατανοητό τη λειτουργία του εγκεφάλου και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σύγχρονη γνώση γύρω από το νευρικό σύστημα, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, τη λήψη αποφάσεων, τα συναισθήματα, τη μνήμη, αλλά και τη σημασία της δημιουργικής σκέψης και της αναζήτησης της πρωτοτυπίας.

    Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της

    Εκδήλωσης «Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο»

    Δρ. Κωνσταντίνος Τσάμης        

    Νευρολόγος, MD, PhD

    Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας

    Τμήμα Ιατρικής, Πανεπ. Ιωαννίνων

    ktsamis@uoi.gr, 2651007577

  • “Cerebrum, the realities maker” 10 Μαρτίου 2025, 7:00 μ.μ. Αμφιθέατρο Théo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

    Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τo Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και η Πρεσβεία του Βελγίου διοργανώνουν την παράσταση «Εγκέφαλος, ο
    δημιουργός των πραγματικοτήτων» στις 10 Μαρτίου 2025, στις 7:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Théo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Μια πρωτοποριακή παράσταση που διερευνά τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και την αντίληψη της πραγματικότητας, συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση με την καλλιτεχνική έκφραση. Ο εγκέφαλος είναι η έδρα της μνήμης μας, των αντιλήψεών μας και της ταυτότητάς μας, παραμένει ένα όργανο μη οικείο, μυστηριώδες και ελάχιστα γνωστό στους περισσότερους από εμάς. Μέσα από απλά, διασκεδαστικά πειράματα, αυτή η παράσταση έχει ως στόχο να μεταδώσει τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις στο κοινό. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να συζητηθούν οι
    πρόσφατες ανακαλύψεις των νευροεπιστημών. Πρώην βιοφυσικός με ειδίκευση στην εγκεφαλική πλαστικότητα και τώρα ηθοποιός, ο Yvain Juillard μάς προσκαλεί, σε μια διάλεξη-παράσταση για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, προκειμένου να αναρωτηθούμε για την πολλαπλή φύση της πραγματικότητας.
    Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. 

    Ομιλητές:
    Δρ. Δήμητρα Θωμαΐδου, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
    Δρ. Έρα Ταουφίκ, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
    Καθ. Σπύρος Ευθυμιόπουλος, Τμ. Βιολογίας, ΕΚΠΑ
    Δρ. Αλεξία-Βικτώρια Πολυσίδη, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών

    Είσοδος ελεύθερη / Παράσταση στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλουςΚρατήσεις θέσεων στο : MailScanner has detected definite fraud in the website at “forms.gle”. Do not trust this website: https://forms.gle/SAktML2CGPreJNHy8

    Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).

  • Θέση Μεταδιδακτορικού Ερευνητή στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

    το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών & Εφαρμογών (ΙΒΕ) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ανακοινώνει την πλήρωση μίας (1) θέσης έκτακτου προσωπικού – Μεταδιδακτορικός/ή Ερευνητής/τρια – στην Ερευνητική ομάδα της Διευθύντριας Ερευνών Δρ. Αγγελικής Χρόνη στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Elucidating the impact ofapolipoprotein and metabolic comorbidities on the pathogenesis of Alzheimer’Disease» (Ακρωνύμιο: APOE-META-BRAIN) της Δράσης «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)/ ΕΛΙΔΕΚ». 

    Η θέση είναι διαθέσιμη άμεσα και η διάρκεια είναι 12 μήνες με δυνατότητα με δυνατότητα παράτασης ως την λήξη του έργου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά στη διερεύνηση της επίδρασης παραλλαγών της απολιποπρωτεΐνης E και μεταβολικών συνοσηροτήτων (με έμφαση στη δυσλιπιδαιμία) στην παθολογία της νόσου Alzheimer.

    Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος έχει αναρτηθεί στην παρακάτω διεύθυνση:

    https://www.demokritos.gr/jobs/015-2024-4614

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δρ. Αγγελική Χρόνη στο τηλέφωνο 210-650 3626 και στο email: achroni@bio.demokritos.gr .